RYTMIT

Rytmi on kantava voima lapsen kehityksessä. Asioiden ja tapahtumien rytminen toistuminen päivien, viikkojen, kuukausien ja vuoden kierrossa tuovat selkeyttä lapsen elämään, auttavat lasta jäsentämään aikaa sekä luovat turvallisen olotilan ja kasvuympäristön. Pohjantähdessä viikkorytmi koostuu mm. maalaustuokiosta, kädentyöstä, musiikista, satuliikunnasta (eurytmia) sekä retkeilystä. Myös vuodenkierron juhlat ja jokaiselle vuodenajalle ominaiset työt ovat tärkeä osa toimintaamme.

Syksyn ensimmäistä juhlaa, sadonkorjuujuhlaa vietämme Mikaelinpäivänä 29.9. Kesä on vaihtunut syksyyn, sato kypsynyt ja lapset tuovat syksyn satoa päiväkotiin. Katamme ja koristelemme yhdessä juhlapöydän pihalle ja valmistamme lasten tuomista kasviksista ja marjoista herkullisen aterian.

Ilma kylmenee, talvi saapuu tuoden meille lunta, uudenlaista valoa ja valkeutta. Vietämme adventtijuhlaa 1. adventtisunnuntain jälkeisenä maanantaiaamuna. Rakennamme kuusen havuista lattialle spiraalin muotoisen polun, jonka keskellä on kynttilä. Laulamme adventtilauluja, minkä aikana jokainen lapsi saa vuorollaan hakea spiraalin keskeltä omaan kynttiläänsä valon. Hämärä huone muuttuu valoisammaksi ja valo laajenee täyttäen lopulta koko huoneen. Joulun odotus alkaa.

Uusi vuosi saapuu ja talviset puuhat jatkuvat. Talven edetessä voimme pikku hiljaa alkaa havaita kevään hidasta saapumista. Aurinko sulattelee lumikerrosta ja pääsiäisen odotus alkaa. Valmistamme lasten kanssa astiat rairuoholle ja kylvämme siemenet multaan. Odotamme sitä suurta ihmettä, kun jotain vihreää pilkistää mullan alta. Koristelemme pajunoksia ja nautimme yhdessä pääsiäisaterian.

Kevät etenee yhä pidemmälle ja valon voima vahvistuu. Vappuna nautimme simaa ja munkkeja. Aurinko lämmittää voimakkaammin ja herättää luonnon jälleen eloon. Uudet lehdet puhkeavat puihin ja huomaamme lintujen palaavan takaisin kaukomailta. Kevätjuhlaa varten harjoittelemme pieniä esityksiä ja kutsumme perheet juhlistamaan kesän tuloa kanssamme.

Lisätietoja vuodenkierron juhlista/tapahtumista päivitämme Ajankohtaista-sivulle.

kuva_ryhmit